I Belvederen sitter du uppe i tornet och avnjuter maten med en fantastisk utsikt. Belvederen har en lugn miljö och här sitter du i en byggnad som har en lång historia bakom sig. Från början byggdes ett utsiktstorn där du nu kan sitta och avnjuta mat, fika eller dryck.

Belvederen

Belvederens historia

Belvederens historia sträcker sig långt bak i tiden. Belvederen, som är 22 meter högt, står på Kjettilberget i Trädgårdsföreningen i Linköping. Förr i tiden, fram till 1600-talet, användes Kjettilberget som avrättningsplats. Till Linköpingsbornas förtjusning hängdes stadens brottslingar där som ett avskräckande exempel.

Belvederen betyder vacker utsikt och en sådan byggdes år 1876 på Skansen i Stockholm. Linköping ville inte vara sämre och lät ingenjören Rudolf Ström rita en Belvederen. År 1881 stod Belvederen färdig i Trädgårdsföreningens fina park. Belvederen har en vacker utsikt över staden med en veranda i Morisk stil åt stadssidan. Belvederen invigdes den 26:e maj med ett tal om byggnadens tillkomst och skål från Adolf Wallenberg.

Belvederen har flera gånger haft diskussioner om rivning. Första gången var mellan åren 1900-1920. Det slutande ändå med att Belvederen fick stå kvar och istället genomgå omfattande renoveringar. 1921 renoverades tornet efter Axel Brunskogs ritningar.

Belvederen blev en populär mötesplats och utflyktsmål med ett Café som serverade nygräddade våfflor och bjöd tornet om år 2000 och fick tillbaka sin ursprungliga färg. es därefter åtskilliga gånger. Efter ytterligare några år så målades på levande musik. Under 1960 började rivningshysteri av Belvederen återigen. Renovering av byggnaden skulle bli för kostsam och det slutade med att enbart serveringsterrassen medan tornet fick stå kvar.

Fram till 1980 stod Belvederen och förfall. Det renoverades därefter åtskilliga gånger. Efter ytterligare några år så målades tornet tillslut om år 2000 och fick tillbaka sin ursprungliga färg. Den senaste renoveringen gjordes år 2002 och då byggdes även ett annex till byggnaden.